Küldetés

Az Ember életútján van egy pont, amikor feltesz magának az életfeladatával, küldetésével kapcsolatos fontos kérdéseket:

 • Mit keresek én itt?
 • Ki vagyok én egyáltalán?
 • Mik képességeim, cselekvésem lehetőségei, hol vannak határaim?
 • Mit adott nekem az élet?
 • Mire tanított a világ?
 • Mit kezdek azzal, amit tanultam?
 • Hogyan valósítom meg önmagamat e világban?
 • Mire vagyok hivatott az életben?
 • Mit akarok az élettől?
 • Mit akar tőlem az élet?
 • Hogy lehetek része a nagy emberi körforgásnak?

Változó, hogy kit, mikor kezdenek ezek a kérdések belülről feszíteni. Általánosságban az mondható el, hogy a 35 - 40 +/- 5 év az, amikor az emberek erősen foglalkoznak azzal, hogy mi a küldetésük, miről szól az életük.

Nevezik ezt életközép krízisnek is, ami sokszor vezet váláshoz, munka váltáshoz, új témák kutatásához, vagy egy új hobby megtalálásához. Az ember feladata itt leginkább számvetést végezni és belül rendet teremteni. Tisztába kerülni az élet már leélt részével, azt lelkileg feldoglozva és ebből a tisztaságból indulni tovább az életúton.

Image

Miért foglalkoznak a küldetéssel az emberek?

Az életútnak különböző szakaszai vannak, és a 35-40 éves korra eljut az ember oda, hogy a nagy felfedezéseken már túl van. Szétbulizta magát, megtapasztalta az utazás felfedező szépségét, a gyermekáldás gyönyörét és nehézségeit is. Átélte a hétköznapok egyszerűségét és akár unalmát is. Már kifejlesztette magában az önálló gondolat alkotás képességét, az önreflexiót, amin keresztül lelki életét fejleszteni tudja. Megélte azt is, hogy, tud teljesíteni, létrehozni és mesteri szintre hozni magában egy minőséget.

Mindezekkel párhuzamban megjelenik egy igény, egy gondolat, hogy ez valahol nem elég. Valaminek kell lennie, amiért itt van egy ember a világban. Hogy fejlődjön? Hogy emberré váljon? Hogy a világot valamilyen módon előre mozdítsa? Ez az a belső kérdés, ami megjelenik az egyénben, amikor elkezdi kutatni, hogy mi mozgatja az emberiséget, mi az ő feladata az emberiség nagy tragi-komédiájában.

Az alábbi, otthon is elvégezhető feladatsor, egy lehetséges első lépés ezekre a kérdésekre választ lelni, az egyéni küldetés megismerésére.

Első lépéseim a küldetésem megismerése felé vezető úton

Első lépéseim a küldetésem megismerése felé vezető úton

Első lépéseim a küldetésem megismerése felé vezető úton

Rendkívül fontos az ember életében, hogy megértse milyen erősségekkel rendelkezik és azokra támaszkodva, hogyan tudja kevésbé kifejlett részeit támogatni, növeszteni. Erősségeink, tehetséges részeink egy olyan alapot adnak, ahol önbizalmunk erős, kíváncsiak vagyunk, merünk belevágni új dolgokba és meg tudjuk élni a sikert is, illetve merünk hibázni, amin keresztül önreflexióval tanulhatunk.

Amikor egy új feladatot erősségeinken keresztül közelítünk, akkor ezek a részek adják azt a keretet, ami elbírja a feladatot és lehetőséget ad kevéssé kidolgozott részeink felfedezésére, fejlesztésére.

Abban az esetben, ha egy feladatot a gyengébb részeinken keresztül közelítünk, önbizalmunk meggyengül, belénk bújik a félelem és kísérletező kedvünk jócskán alább hagy, illetve eltűnik, amivel a tanulásunk és fejlődésünk lehetőségei erősen beszűkülnek.

Ezért rendkívül fontos, hogy, amikor küldetésünkkel foglalkozunk, akkor tisztába kerüljünk azokkal a részeinkkel, amikre alapozhatunk. Amiket már az élet által állított nehézségek átdolgozásával megerősítettünk. Ezek azok a fájdalmak, sebek amiket már átforgattunk erősségbe.

Az első lépések megtételéhez 3 eszközt ajánlok:

 1. Ismerősöktől kért visszajelzés erősségeinkről
 2. Gallup Strength Finder - Gallup Erősség Kereső
 3. Ikigai kérdéssor - Küldetés kérdéssor

Ismerősöktől kért visszajelzés

Kérdezd meg 5-10 barátodat, munkatársadat, ismerősödet, emailben, arról, hogy ők mit gondolnak milyen veleszületett erősségeid vannak. Az alábbi levél, csak minta, nyugodtan írd át, hogy a te stílusodban érződjön rajta.

Kedves [NÉV],

Szeretnélek megkérni, hogy segíts nekem megismernem magam jobban. Keresem, hogy mik a természetes, veleszületett erősségeim, minőségeim, amiket te látsz és értékelsz bennem.

Azért kérlek erre, mert sokszor ezek annyira természetesek számomra, hogy lehet, hogy még csak nem is vagyok velük tisztában.

Tudom, hogy elfoglalt vagy és csak arra kérlek, hogy írd azt le ami most eszedbe jut rólam:
- 5 természetes, veleszületett minőség, erősség
- Ha ezekhez tartozik egy esemény, ahol ezt megélted velem, akkor utalj arra is légy szíves, hogy én is láthassam ennek tükrében.  

Nagyon köszönöm, és ha szeretnéd, hogy én is megtegyem ezt feléd, akkor kérlek jelezd.

A válaszokban keresd meg a mintákat és összesítsd őket. Kössd össze a minőségeket a barátaid által említett élethelyzetekkel és éld újra őket, figyelmed fókuszálásával a kiemelt minőségre összpontosítva.

Image

Gallup Strength Finder

Image

A Gallup erősség felmérő megmutatja az ember 5 legfontosabb tehetségét, a Gallup által azonosított 34 erősség közül. Ezen erősségek ismerete sokat segít abban, hogy megismerjük önmagunkat és tudjuk, hogy a sikerhez milyen receptet használunk.

A teszt kitölthető magyar nyelven, de az eredményt angolul olvashatjuk csak.

A teszt elvégzése

Ikigai kérdéssor

Az ikigai egy japán fogalom, amit magyarul leginkább úgy fordíthatnánk, hogy egy ember életének, létezésének az értelme. A japánok úgy tartják, minden embernek megvan az ikigai-ja, amit mindenki keres - egyesek már rátaláltak, mások még csak most keresik.

Az Ikigai 4 szempontból vizsgálja meg egy ember életének az értelmét és a 4 terület közös metszőpontja szolgálja az ember legteljesebb kiteljesedését. Bármely negyed hiánya, valamilyen hiányérzet formájában jelenik meg egy ember életében.

A következő gyakorlatban egyenként dolgozunk a negyedekkel, és a végén együtt nézünk rá a teljes képre.

Ikigai
 1. Keress egy olyan időpontot és helyet, ahol és amikor nem fog senki zavarni elmélyült munkádban a következő 1 órában.
 2. Ülj le a számítógéped mellé, vagy egy kényelmes helyre a telefonoddal
 3. Legyen kéznél egy füzet és toll
 4. A gyakorlat első másodpercétől az utolsóig írj. Fel se emeld a tolladat, akkor is írj, amikor nem jut semmi sem az eszedbe. Ilyenkor írd le, hogy “semmi nem jut eszembe és ez milyen zavaró …”
 5. Amikor az agyunk az írással van elfoglalva, akkor az elme és a test más szinten kapcsolódik. Az a célunk a folyamatos írással, hogy ezt a kapcsolatot, hangot, a belső bölcsességet felerősítsük benned és te meghalld önmagad máshogy.
 6. Amikor új kérdést kapsz, akkor hagyd, hogy kezed az új kérdésre folytassa az írást. A kérdéseket ne írd le, mivel az kizökkenthet az írás folyamatából.
 7. Lehet, hogy ez furcsának tűnik. Csak próbáld ki. Nem történhet semmi rossz. Senki sem fogja rajtad kívül elolvasni, amit írtál.
 8. A kísérletezés a tanulás első lépése.
 9. Add meg magadnak a lehetőséget, hogy úgy írj, hogy, amikor vissza fogod olvasni, amit írtál, akkor megdöbbenj, hogy ezt te írtad. Úgy tűnjön neked most, mintha te a jövőből írnád most magadnak, amit akkor már tényszerűen tudsz.
 10. Amint felkészült a megszakítás nélküli munkára, indítsd el a videót, ami végigvezet téged a gyakorlaton.

Olvasd vissza amit írtál és emeld ki a fontos részeket. Az IKIGAI összesítő munkalapon megtalálod a feladatban használt kérdéseket, ha szükséged lenne rájuk.

Keresd az összefüggéseket, hasonlóságokat a különböző területek között. Használd fel az ismerőseidtől kapott válaszokat és a Gallup erősség felmérő eredményét is.

Használd a IKIGAI összesítő munkalapot és írd fel rá a legfontosabb kulcsszavakat. Ez segít, hogy a teljes képet lásd, amin keresztül kérdezz rá a következő kérdésekre:

 • Ezek közül mely terület(ek) a meghatározó(ak) jelenlegi életedben?
 • Melyiket érzed elhanyagoltnak?
 • Melyiket fejlesztenéd?
 • Mely területek között érzel feszültséget?
 • Hol érzel átfedést? Mely tevékenységek által, életed mely területén találkoznak ezek a szempontok?

Végül keresd a közepét az Ikigainak. Mi az a közös metszet, ami életed értelme.